Καρδιολογική Εξέταση

Καρδιολογική εξέταση – Για ποιους ενδείκνυται

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία, προληπτικός καρδιολογικός έλεγχος ενδείκνυται σε τακτική βάση για τους άνδρες άνω των 45 ετών και για τις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση. Ακόμα, συστήνεται και σε μικρότερες ηλικίες σε περίπτωση που υπάρχει οικογενειακό ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου ή παράγοντες αυξημένου κινδύνου (π.χ. υπέρταση, υψηλή χοληστερίνη, διαβήτης, κάπνισμα, κακή διατροφή, καθιστική ζωή). Της καρδιολογικής εξέτασης, προηγείται η λεπτομερής λήψη ιστορικού. Βασιζόμενη στο ιστορικό και την κλινική εξέταση, η ιατρός στη συνέχεια συστήνει τον περαιτέρω εργαστηριακό έλεγχο και εφόσον χρειάζονται τα επόμενα βήματα της παρακολούθησης. 

Καρδιολογική εξέταση – Τι περιλαμβάνει

Η καρδιολογική εξέταση χωρίζεται σε 4 βασικά στάδια:

 1. Λήψη Ιστορικού
  Αναφορά των συμπτωμάτων: Η ιατρός θα σας ρωτήσει για οποιαδήποτε συμπτώματα που αντιμετωπίζετε σχετικά με την καρδιακή υγεία, όπως πόνο στο στήθος, αναπνοή, κούραση, πρήξιμο στα πόδια, και άλλα.
  Ιατρικό ιστορικό: Η καρδιολόγος θα ρωτήσει για το ιατρικό σας ιστορικό, συμπεριλαμβανομένων των τρέχοντων προβλημάτων υγείας, προηγούμενων καρδιακών παθήσεων, χειρουργικών επεμβάσεων, φαρμάκων που λαμβάνετε και αλλεργικών αντιδράσεων.
  Οικογενειακό ιστορικό: Η ιατρός θα ρωτήσει για τυχόν καρδιακές παθήσεις ή παράγοντες κινδύνου στην οικογένειά σας, καθώς η κληρονομικότητα μπορεί να παίξει ρόλο στον κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων.
  Τρόπος ζωής: Η ιατρός θα ενδιαφερθεί για τις διατροφικές συνήθειες, την φυσική σας δραστηριότητα, το κάπνισμα, την κατανάλωση αλκοόλ και άλλους παράγοντες του τρόπου ζωής που μπορεί να επηρεάσουν την υγεία σας.
 2. Κλινική εξέταση και έλεγχος: η ιατρός, αφού καταγραψει το ιατρικό ιστορικό σας, θα προχωρήσει στην κλινική εξέταση, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει
  • Μέτρηση αρτηριακής πίεσης
  • Διενέργεια παλμικής οξυμετρίας
  • Διενέργεια ηλεκτροκαρδιογραφήματος (ΗΚΓ)
  • Διενέργεια υπερήχου καρδιάς (triplex)
   3. Μελέτη & Αξιολόγηση: Η ιατρός, έχοντας πλέον περισσότερα δεδομένα, θα προχωρήσει σε διάγνωση πιθανών καρδιαγγειακών παθήσεων ή στον αποκλεισμό τους. Εάν χρειάζεται, θα ζητήσει περαιτέρω εργαστηριακό έλεγχο που μπορεί να περιλαμβάνει αιματολογικές εξετάσεις, δοκιμασία κοπώσεως, σπινθηρογράφημα μυοκαρδίου, stress echo ή ότι άλλο χρειάζεται.
 3. Καρδιολογική καθοδήγηση & παρακολούθηση: Δίνονται απαραίτητες συμβουλές οι οποίες μπορεί να περιλαμβάνουν προτάσεις για αλλαγές στον τρόπο ζωής σας ή ακόμα και έναρξη φαρμακευτικής αγωγής, όπου αυτή απαιτείται.

Καλέστε στο 213 010 6085  ή απλώς συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα και θα επικοινωνήσουμε εμείς μαζί σας το συντομότερο δύνατο.