Αν έχω προβλήματα με το σεξ; Είστε σίγουρα Καρδιολόγος;;;

Η Ιατρός-Καρδιολόγος Κωνσταντίνα Βογιατζή, γράφει περί καρδιάς, σεξ και ευ ζειν!

Μία από τις πιο βασικές συζητήσεις που θα κληθεί να κάνει ένας Καρδιολόγος, είναι αυτή περί σεξουαλικής δραστηριότητας.

Όσο κι αν φαίνεται παράδοξο, μετά τον Ουρολόγο-ανδρολόγο και το Γυναικολόγο βεβαίως, ο καρδιολόγος είναι άμεσα εμπλεκόμενος.

Η συζήτηση ξεκινάει ποικιλοτρόπως, συνηθέστερα από άντρες ασθενείς. Το ύφος της ερώτησης μπορεί να είναι από συνομωτικό, ντροπαλό, αμήχανο ως και ακούσια χυδαίο. Το τελευταίο εξαρτάται από παραμέτρους οι οποίες αποτελούν επιστημονικό αντικείμενο άλλων μελών της ομάδας μας. Για μένα είναι οπωσδήποτε ευπρόσδεκτη ως ερώτηση.

Έχει πάντα δυο στάδια εσωτερικής διεργασίας και, εν συνέχεια, αντίδρασης που διαδέχονται αστραπιαία το ένα το άλλο, πριν την ανταπόκρισή μου στην λεπτή αυτή συζήτηση. Πρώτα είναι το επιστημονικό καμπανάκι «Ωπ, εδώ κάτι έχουμε που μπορεί να κρύβει πάθηση, ευαισθησία, πρόβλημα στην αντιμετώπιση του ασθενή και της θεραπείας του. Συγκεντρώσου, ανάτρεξε στην Παθοφυσιολογία, Ανατομία, Κλινική εκπαίδευση σύντομα και αποτελεσματικά! Μη σου ξεφύγει τίποτα!» και μετά έρχεται το άλλο, το πιο εσωτερικό, το λίγο μαμαδίστικο «Ωπα! Εδώ έχουμε προβληματισμένο άνθρωπο, ανησυχία, δυσκολία στην έκθεση του προβλήματος, δυσκολία στην προσαρμογή σε νέες συνθήκες, δυσκολία στην έκφραση, παρ’ το αλλιώς, ΆΚΟΥ!»

Ο μόνος λόγος για τον οποίο εκθέτω τον παραπάνω εσωτερικό διάλογο είναι ένας:

κι εμείς οι γιατροί είμαστε άνθρωποι, με φόβους, αναστολές, ανησυχίες.

Μπορεί κι εμείς να έχουμε στο στενό περιβάλλον μας παρόμοιες συζητήσεις. ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΜΕ! Και πιο σημαντικό, βρίσκουμε μαζί σας τον τρόπο να διαχειριστούμε προβληματισμούς και δυσκολίες. Γι’αυτό να μιλάτε!!! Το περιμένουμε, το χρειαζόμαστε για να κάνουμε καλύτερα τη « δουλειά μας» και αγωνιούμε παράλληλα να βρούμε τον πιο πετυχημένο τρόπο επικοινωνίας.

Και τώρα που σπάσαμε τον πάγο, ας περάσουμε στο κυρίως θέμα.

Η σεξουαλική πράξη περιλαμβάνει 3 παραμέτρους οι οποίες την καθιστούν αντικείμενο ενδιαφέροντος και για μας τους καρδιολόγους.

1. Η στυτική λειτουργία διαμεσολαβείται από αγγειακούς μηχανισμούς.

Τα αγγεία όπου και αν εδράζονται στον ανθρώπινο οργανισμό, όποια λειτουργία και αν επιτελούν, υπόκεινται στη φθοροποιό επίδραση των παραγόντων κινδύνου για ανάπτυξη αθηροσκλήρωσης.

Η υψηλή χοληστερόλη, το κάπνισμα, η Αρτηριακή Υπέρταση, ο Σακχαρώδης Διαβήτης, η παχυσαρκία και ο καθιστικός τρόπος ζωής  δεν στρεσσάρουν μόνο τις Στεφανιαιές αρτηρίες της Καρδιάς, αντιθέτως καταφέρονται εναντίον οποιουδήποτε αγγειακού σχηματισμού στο ανθρώπινο σώμα: αγγεία εγκεφάλου, νεφροί, αρτηρίες και φλέβες των ποδιών. Και δυστυχώς για εμάς δεν έχουν Ταμπού! Απευθύνονται με τον ίδιο τρόπο και στα γεννετήσια όργανα. Για της γυναίκες είναι λιγότερο εμφανές, για τους άντρες όμως η στυτική δυσλειτουργία αποτελεί εμφανές, άμεσο και επιτακτικό πρόβλημα.

Στο βαθμό λοιπόν που μπορεί να οφείλεται σε αγγειακό πρόβλημα, καλό είναι ο γενικός έλεγχος να περιλαμβάνει επίσκεψη και σε καρδιολογικό ιατρείο.

Επιστημονική ενημέρωση: Κατόπιν μετα- ανάλυσης πολλαπλών μελετών προκύπτουν ισχυρά στοιχεία οτί η στυτική δυσλειτουργία αποτελεί ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα και θνησιμότητα από καρδιαγγειακή νόσο (Shamloul R, Ghanem H. Erectile dysfunction. Lancet 2013;381:153–165). Ως εκ τούτου θεωρείται πρώιμος δείκτης αγγειακής βλάβης.

2. Η σεξουαλική πράξη αποτελεί δραστηριότητα υψηλών αγγειακών απαιτήσεων.

Αυξημένη κυκλοφορία του αίματος, αυξημένοι παλμοί, αυξημένη Αρτηριακή Πίεση και, ενίοτε, έντονη σωματική κόπωση. Είτε λοιπόν, πρόκειται περί Μαραθωνίου, είτε περί 100 μέτρων μετ’εμποδίων, το σεξ είναι μια άκρως διασκεδαστική παραλλαγή Δοκιμασίας Κοπώσεως! Αν κατά τη διάρκειά του, εμφανίζονται συμπτώματα όπως δύσπνοια, θωρακικό άλγος, γρηγορότερη κόπωση, ίσως θα έπρεπε να συμβουλευτείτε τον καρδιολόγο σας.

Αν αυτό σας φαίνεται «πεζό» («έλα βρε παιδί μου τώρα, πάνω στο καλύτερο θα καθόμαστε να τσεκάρουμε άμα τη βγάζουμε ή όχι!!!»), θα σας πω ότι σε μια ζεστή, συντροφική σχέση, το έτερον ήμισυ μας είναι εκείνο που πρώτα αντιλαμβάνεται ότι κάτι δεν πάει καλά, γιατί είναι εκείνος ή εκείνη που μας «διαβάζει» καλύτερα σ’αυτήν την ασύγκριτα ενωτική ώρα!

3. Η σεξουαλική δραστηριότητα, η στυτική λειτουργία, η libido (ερωτική επιθυμία).

Όλα αυτά, πάλι με έναν πεζό τρόπο εξαρτώνται από φυσιολογικούς- οργανικούς μηχανισμούς που με τη σειρά τους μπορεί να επηρεάζονται από φαρμακευτικά σκευάσματα. Κοινώς υπάρχουν αρκετά φάρμακα που μπορούν να προκαλέσουν δυσλειτουργία ή ελάττωση/ πτώση της libido. Ντρέπομαι αλλά θα πρεπει να παραδεχτώ οτί μερικά από αυτα είναι φάρμακα που χρησιμοποιούμε οι καρδιολόγοι!! Είπαμε πως ό,τι επιδρά σε αγγεία, δεν κάνει διακρίσεις. Έτσι, ο καρδιολόγος, με την καλή πρόθεση να «κατευνάσει» άλλα άγγεια, μας στερεί ΆΘΕΛΑ του, τις λοιπές αγγειακές συγκινήσεις.

Κάπου εδώ οφείλουμε να συζητήσουμε συνοπτικά το θέμα της σεξουαλικής δυσλειτουργίας σε καρδιολογικούς ασθενείς, είτε αυτοί αναρρώνουν από Οξύ καρδιολογικό συμβάν (π.χ. Έμφραγμα Μυοκαρδίου), είτε είναι χρονίως πασχοντες από Καρδιακή ανεπάρκεια, Υπερτασική καρδιοπάθεια ή άλλου είδους παθήσεις του μυοκαρδίου.

Πρόκειται για ανθρώπους που αφ’ ενός δεν δύνανται βράχυ- ή μακροπρόθεσμα να αυξήσουν το καρδιακό έργο (παλμοί- αρτηριακή πίεση), δεν έχουν τις απαραίτητες εφεδρείες ή δεν τους επιτρέπεται για κάποιο χρονικό διάστημα.

Επιπλέον, συνήθως αυτοί οι ασθενείς λαμβάνουν αυτά τα «υπέροχα καρδιολογικά φαρμακάκια» που προαναφέραμε. Και μάλιστα, η στυτική δυσλειτουργία είναι από τους βασικότερους λόγους διακοπής της τόσο σημαντικής, για αυτούς τους ασθενείς, φαρμακευτικής αγωγής .

Και λοιπόν; Τι κάνουμε τώρα Καρδιολόγε μου;;, θα μου πείτε.

ΜΙΛΑΜΕ!!!

Σαν μέρος του ιστορικού, επιτρέπουμε στο γιατρό μας να κρίνει αν όντως η σεξουαλική δυσλειτουργία χρήζει περαιτέρω διερεύνησης. Πλήρης καρδιολογικός έλεγχος με Ηλεκτροκαρδιογράφημα, Υπέρηχο Καρδιάς και Δοκιμασία κοπώσεως μπορεί να προλάβει Στεφανιαία Νόσο ή να αποκαλύψει Αρτηριακή Υπέρταση και να μας βοηθήσει στην έγκαιρη αντιμετώπισή της.

ΜΙΛΑΜΕ!!!

Μετά από ένα οξύ καρδιολογικό πρόβλημα, ο καρδιολόγος μας θα μας ενημερώσει για το πότε είναι ασφαλές να επιστρέψουμε στους κανονικούς ρυθμούς της ζωής μας, η οποίοι περιλαμβάνουν  και τη φυσιολογική σεξουαλική δραστηριότητα. Και είναι ασφαλές, μην έχετε κάποια αμφιβολία, μιας και κατά την περίοδο αποκατάστασης έχουν πραγματοποιηθεί όλοι εκείνοι οι λειτουργικοί έλεγχοι οι οποίοι εξασφαλίζουν ότι  η πρόσφατα «τραυματισμένη» μας καρδιά αντέχει στις καθημερινές συγκινήσεις.

ΜΙΛΑΜΕ!!!

Πριν απορρίψει και κατά συνέπεια διακόψει  κανείς την «σεξουαλικά ανασταλτική» Φαρμακευτική του αγωγή αυτοβούλως, ας βεβαιωθεί σε συνεργασία με τον καρδιολόγο του, οτί δεν υπάρχει εναλλακτική λύση. Μία αλλαγή στο φαρμακευτικό σκεύασμα ή η χορήγηση φαρμάκου υποβοήθησης της στυτικής λειτουργίας μπορεί να δώσει λύση. Ακόμα και αυτό το τελευταίο βεβαίως, θα πρέπει να γίνει εν γνώσει του θεράποντος ώστε να αποφευχθούν επικίνδυνες παρενέργειες ή συνέργειες με άλλα φάρμακα.

ΜΙΛΑΜΕ!!!

Η χρόνια νόσος, όπως η Καρδιακή Ανεπάρκεια,  αποτελεί σημαντική αιτία ψυχολογικής επιβάρυνσης, ακόμα και κατάθλιψης. Το γεγονός αυτό από μόνο του αρκεί και με το παραπάνω για να επηρεάσει τη σεξουαλική δραστηριότητα του ασθενούς.

Εκτός από την απαραίτητη φαρμακευτική αγωγή, η διατήρηση καλής ποιότητας ζωής και η ενίσχυση της αυτοφροντίδας αποτελούν σημαντικότατο στόχο!  Η ζωή ενός ανθρώπου που πάσχει σε ένα λειτουργικό σύστημα, δεν παύει να είναι ζωή.  Είναι ζωτικής σημασίας, ο χρόνιος ασθενής να μαθαίνει να ζει, να κινείται, να αθλείται, να ψυχαγωγείται είτε κανονικά, είτε προσαρμοσμένα στη λειτουργική του κατάσταση. Το σεξ, όχι μόνο δεν θα πρέπει να αποφεύγεται, αλλά αντίθετα να ενθαρρύνεται με στόχο το Ευ Ζειν!

Ο Καρδιολόγος θα συμβουλέψει και θα προσαρμόσει τη φαρμακευτική αγωγή έτσι ώστε και η Καρδιά να λειτουργεί στο μέγιστο των δυνατοτήτων της και το Σώμα να διάγει μια υγιή καθημερινότητα και το Πνεύμα να απολαμβάνει μικρών και μεγάλων συγκινήσεων την εμπειρία.

Τεστ Κοπώσεως ή Σεξ; – Κωνσταντίνα Βογιατζή, Καρδιολόγος